روایت متفاوت کتاب اماه از شخصیت اجتماعی فاطمه (س)
از حضور در جنگ احد و فتح مکه تا حضور در حجهالوداع بدون علی (ع)
مبلغ/ ذهنیت علمای ما در اعصار گذشته، بخشی از سیره فاطمه زهرا سلام الله علیها را آنگونه که میپنداشت تفسیر کرد، نه آنگونه که بود! پیش از انقلاب فهم علما و جامعه متدینین از سیره آن بانو، لزوم پوشش وجه بود. از اینرو وقتی شهید مطهری در بحث حجاب اثبات کرد که نه از قرآن و نه از سیره و سنت چنین چیزی برداشت نمیشود، به شدت از سوی حوزه و روحانیت و متدینین طرد شد!

به گزارش «مبلغ» – حجت الاسلام حمید سبحانی صدر در کتاب امّاه صفحه ۱۲۰ در بحث حجاب فاطمی می نویسد: «در این باره که آیا سرور زنان عالم پوشیه و نقاب بر چهره میگذاشت یا خیر باید گفت که در گزارش های تاریخی و روایی نشانه روشنی از این امر وجود ندارد».
معتقدم سیره حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها در بحث حجاب و عفاف بسیار معتدل و قابل الگوبرداری است و ایشان با لحاظ شئون زنانه زن، سیره اجتماعی ممتازی را به ظهور رساندند.
اما ذهنیت علمای ما در اعصار گذشته، بخشی از سیره فاطمه زهرا سلام الله علیها را آنگونه که میپنداشت تفسیر کرد، نه آنگونه که بود!
پیش از انقلاب فهم علما و جامعه متدینین از سیره آن بانو، لزوم پوشش وجه بود. از اینرو وقتی شهید مطهری در بحث حجاب اثبات کرد که نه از قرآن و نه از سیره و سنت چنین چیزی برداشت نمیشود، به شدت از سوی حوزه و روحانیت و متدینین طرد شد!
اما این ذهنیتهای خودساخته از سیره دختر پیامبر(س) بعد از انقلاب هم ادامه یافت و سیره آن حضرت را دست نیافتنی کرد:
فاطمهای(س) که صورت خود را میپوشاند چگونه در اجتماع حضور مییافت؛ زن امروز که ناگزیر از حضور در اجتماع است، نمیتواند فاطمه(س) را الگوی خود قرار دهد. در حالی که فرض مسأله از اساس غلط است. علمای ما نادانسته الگوی بزرگی را از زنان مسلمان زمان ما گرفتند.
حال آنکه فاطمه زهرا سلام الله علیها همان زن پردهنشینی بود که در جنگ احد حضور داشت، در جنگ احزاب حضور یافت، با فرزندانش به #فتح_مکه رفت، و با فرزندانش، بدون حضور شویش به حجة الوداع رفت! همین فاطمه(س) است که حجاب و چادرش را روایت کردهاند و پوشاندن صورتش را نه! حتی یک گزارش از حضور او در نماز جماعت پیامبر(ص) نمیبینیم (در خانه نماز میخواند) ولی در عین حال در مسجد در جمع مردان سخن میگوید! روایاتی هم هست که برخی از مردان مستقیم از ایشان استماع کردهاند.
این روزها بیش از هر زمان به ارائه الگوی اجتماعی فاطمه زهرا سلام الله علیها محتاجیم تا دچار افراط و تفریط نشویم! گاهی تفریطها در یک دوره، ناشی از افراطهای دورهی پیش از آن است و در ادامه مسیر چارهای جز رسیدن به تعادل نیست. باید در سیاستگذاری فرهنگی به حقیقت سیره و سنت توجه کرد!