مرور رده

اندیشه

مسعود آذربایجانی:‌ قرآن با جبرگرایی اخلاقی مخالف است

مبلغ / عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه گفت: روان‌شناسی اخلاق امروزه در دپارتمان‌های جهانی خیلی گسترده است و تقریبا می‌توان گفت ما در فضای دینی و قرآنی وقتی فضائل و رذائل اخلاقی را بحث می‌کنیم با روان‌شناسی اخلاق سر  و کار داریم.

تکنولوژی، امتداد بدن انسان در جهان است!

مبلغ / دکتر احمد شه‌گلی در پیش نشست کنفرانس بین المللی فلسفه تکنولوژی اسلامی، انواع ظهور انسان را در تکنولوژی بر شمرد و ظهور ارادی، حکمی، علّی و غایی را از مهمترین ظهورات انسان در تکنولوژی دانست.

تراژدی اخراج‌های پیاپی مرحوم سید جواد طباطبایی از نهادهای به اصطلاح علمی!

مبلغ / سید جواد طباطبایی در زندگی خود حداقل 3 بار از نهادهایی که در آنها مشغول به کار بود اخراج شده است: انجمن حکمت و فلسفه، دانشکده اقتصاد و علوم سیاسی دانشگاه شهید بهشتی و سپس دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران. حال پس از چند سال از…

یا مقلب القلوب و الابصار… / سخن امام علی در مورد نوروز و تاریخچه شکل گیری دعای تحویل سال

مبلغ/ فيروزآبادي در قاموس اللغه و سيوطي در تفسير مختصر خود نقل مي كند كه شیرینی نزد حضرت علی(ع) به مناسبت جشن نوروز بردند. حضرت فرمودند «نوروزا لنا كل يوم» و به تعبير فارسي هر روزمان نوروز باد.

خواجه نصیرالدین طوسی مهندس نبود! / جریان غلو در مورد علوم تمدن اسلامی، ماهیت آن را نشانه رفته است

مبلغ / پژوهشگر تاریخ علم دانشگاه تهران گفت: جریان غلو در مورد دستاوردهای علمی دانشمندان تمدن اسلامی، هیچ ارزشی برای علوم دوره اسلامی قائل نیست مگر اینکه فایده ای برای علوم جدید داشته باشند.

تصمیمات غیر پزشکی در پزشکی مدرن که به ما نمی‌گویند!/دعوای طب اسلامی، سنتی و مدرن دقیقاً در کجاست؟

مبلغ / دکتر امیر حسن موسوی با بیان اینکه تفاوت طب اسلامی و طب سنتی در توجه مستقیم به نقش بعد معنوی و روح انسان در سلامت جسم است، گفت: قوی ترین استدلال طبهای مکمل در مقابل پزشکی مدرن اینست که نتایج کارآزمایی بالینی که از طریق روشهای آماری به…

شیفت انسان معاصر از دغدغه توصیف آموزه‌های دینی به دغدغه چرایی و تبیین

مبلغ / دکتر مجید احسن با بیان اینکه انسان امروز دیگر از دغدغه دریافت و توصیف آموزه های دینی گذر کرده، گفت: دغدغه چرایی آموزه ها دینی و فراتر از آن تاثیر عملی این آموزه ها در زندگی، به دغدغه اصلی انسان معاصر در حوزه دین تبدیل شده است.

ادعای تاریخمند بودن قرآن می‌تواند به کنار گذاشتن آن منجر شود / بسیاری از آیات قرآن، شأن نزول ندارند

مبلغ/ دکتر محمد عرب صالحی با رد ادعای کسانی که می‌گویند قرآن، تاریخمند است گفت: این گروه بین انگیزه و انگیخته خلط کرده اند و به طور مثال حتی اگر هیچ کس از پیامبر در مورد شرب خمر سوال نکرده بود باز هم حکم حرمت شرب خمر را در اسلام داشتیم.

حوزه علمیه مستقل یا حکومتی؛ روایت صادق‌نیا از دیدار با مراجع تقلید نجف

مبلغ/ استقلال به‌معنای حفظ هویت ذاتی حوزه است، منهای هر گونه حاشیه نسبت به حکومت و دیگران. یعنی حوزه هر حرفی را حق می‌داند، بدون ملاحظه این‌که حکومت و مقامات آن خوششان بیاید یا نه، بزند و این منافاتی ندارد که علاوه بر این‌که حرف خودش را…

استقبال جهانی از کتاب «تفسیر معاصرانه قرآن کریم» / توجه به زمان درونی و بیرونی انسان

مبلغ/ دکتر انشاءالله رحمتی مترجم فارسی کتاب «تفسیر معاصرانه قرآن کریم» نوشته دکتر سید حسین نصر، با اشاره به توجه نویسنده به زمان بیرونی(آفاقی) و درونی(انفسی) در این تفسیر، وجه امتیاز این تفسیر را توجه به مسائل بشر معاصر مانند حقوق بشر، محیط…

سیدهادی خسروشاهی بر خلاف آیت الله روحانی موافق حجاب اجباری نبود

مبلغ/ سیدهادی خسروشاهی روشن اندیشی دینی را مورد تقدیر قرار می‌داد و مواجهه عقلانی با آموزه‌های دینی را می‌پسندید. از همین رو به تقدیر از علی شریعتی می‌پرداخت. مرحوم آیت الله روحانی اما موافقتی با اندیشه‌های شریعتی نداشت و با مراسمهای برگزار…

اولین شماره از فصلنامه «اندیشه مبلغ» منتشر شد

مبلغ / فصلنامه «اندیشه مبلغ» با آثار و گفتاری از استاد مهدی گلشنی چهره ماندگار علمی، عبدالحسین معزی نماینده ولی فقیه در هلال احمر، احمد شاکرنژاد رئیس پژوهشکده اخلاق و معنویت، نصرت الله تابش سردبیر مجله با سابقه فیلم، عباس طارمی مولوی‌پژوه و…

نقیب‌زاده: مفهوم «ایرانِ فرهنگی» را مدیون سید جواد طباطبایی هستیم / سجادی: حضور استاد در درسهای…

مبلغ / اندیشه ایران‌شهری و توجه به این نکته که ایران فقط یک قطعه جغرافیایی نیست و یک تفکر و فرهنگ است، آموزه بلندی است که نقش بسیار مهمی در صلح، وحدت و امنیت ایران و همسایگانش دارد. به اعتقاد بسیاری، سید جواد طباطبایی یکی از مهمترین…

رد مفهوم امت توسط سید جواد طباطبایی/ آیا طباطبایی، کوخ‌نشین‌ها را نادیده گرفته بود؟

دکتر علی اکبر احمدی دانشیار فلسفه، در سخنانی با تبیین مخالفت سید جواد طباطبایی با ایده امت در شکل گیری جامعه ایرانی، مهمترین مفهوم فلسفه سیاسی او را جامعه متجدد ایرانی و روح ایرانی دانست که می خواهد در سرنوشت خویش سهیم باشد.

اگر تفاوت تاریخی شیعه و سنی را کنار بگذاریم، زخمهای کهنه باقی می‌ماند!

مبلغ / در یکی از رویکردها در مسئله تقریب مذاهب که به آیت الله بروجردی زعیم حوزه علمیه قم نسبت داده می‌شود، به جای مرجعیت و امامت تاریخی اهل بیت به مرجعیت علمی و معنوی اهل بیت پرداخته ‌می‌شود تا بدین ترتیب با کنار گذاشتن دعواهای تاریخی که…

حضرت حجت زنجیره‌ی انسانیتِ فرادینی تشکیل خواهد داد / سخن نغز سعدی در مورد تفاوت آرامش، آسایش و آرایش

مبلغ/ یک کارشناس دینی می‌گوید هر چقدر جهان، جریان مهدویت را عاری از قیود، ملی، اعتقادی و شخصی ببیند پیوند بهتری با آن برقرار خواهد کرد بنابراین سربازان واقعی ایشان کسانی هستند که در فراگیری پیام ایشان بیشتری تلاش را داشته باشند.

خواجه‌نصیرالدین زبان فارسی را از زبان کوچه و بازار به زبان علم تبدیل کرد / وقتی شاگردان متوجه کار…

مبلغ/ نجفقلی حبیبی با بیان اینکه تمام علوم مطرح در زمان خواجه نصیرالدین طوسی به زبان عربی بوده و خواجه در تمام این علوم اقدام به نوشتن رساله‌ای به زبان فارسی کرده، معنای این کار را احیای علم در زبان فارسی دانست.

تأسیس حلقه علوم میان‌رشته‌ای ایران با دکتر احمد پاکتچی/ پژوهش در اخلاق، بدون زیست‌شناسی ممکن نیست!

رئیس بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی با بیان اینکه دینداری عقل بنیاد، اولین دغدغه وی در زندگی علمی اش بوده است گفت: متأسفانه ادعای میان‌رشتگی نزد خیلی از افراد رختی بر تن جهل آنها شده است!

خلود در جهنم، لزوماً دائمی نیست / در قیامت هم امکان توبه هست

مبلغ / موضوع خلود اهل عذاب در جهنم و امکان توبه در قیامت از موضوعات اختلافی بین علما و اندیشمندان اسلامی است که حجت الاسلام و المسلمین حسین عشاقی از جمله کسانی است که طرفدار دائمی نبودن آن است و معتقد است که امکان توبه در قیامت هم وجود…

شیوه تحقق آزادی در بیان مسائل ضد هنجاری را بلد نیستیم / نظریه‌ای در مورد آزادی نداریم!

مبلغ / عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی می گوید: شیوه تحقق آزادی در بیان مسائل ضد ارزشی و ضد دینی، محل بحث است و بعد از سالها از گذشت انقلاب هنوز دچار فقر در ادبیات و نظریه آزادی هستیم.

داوری معترف است که سوبجکتویسیم را اشتباهاً به نفسانیت ترجمه کرده / نظریات دکارت شباهت عجیبی به نظرات…

مبلغ/ عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فذهنگی می گوید : استاد داوری در دوران مدیریت خود در فرهنگستان علوم امکان گفت‌وگو میان اهالی علوم انسانی و علوم دقیقه را فراهم آورده و بارها در جلسات گفته است که متون سنتی کشور ما زبان…