مرور رده
یادداشت
فلسفه در دانشگاه صنعتی؛ چرا؟؟/ مصطفی تقوی، رئیس گروه فلسفه علم دانشگاه شریف
مبلغ/دیگر دین پژوهان نمیتوانند بدون توجه به تکنولوژی دینپژوهی کنند (چه در معنای فلسفی و چه در معنای جامعه شناختی کلمه دین پژوهی.) زیرا فلاسفه تکنولوژی به این نتیجه رسیدهاند که تکنولوژی امری ارزشبار…
چرا مصطفی ملکیان حرفهای ایران ستیزانه میزند؟/ نصرالله پورجوادی
مبلغ/ جناب ملکیان با آن همه مطالعه و هوش و استعدادی که در مسایل فرهنگی و فلسفی دارند، باید بدانند که نتیجۀ حرف های ایران ستیزانه ای که می زنند، چیست؛ حرف هایی که بیش از یک قرن است که سطحی بودن و غلط…
۱۲ ویژگی عرفان های نوظهور ایرانی / هادی حکیم شفایی
مبلغ / عرفانهای نوظهور ایرانی، ماهیتی کاملاً تلفیقی دارند. به عبارتی، هویتِ چندپارهٔ خود را از چندپارگیِ هویت ایرانی میگیرند. خداباوری و معنویتگرایی ایرانی-اسلامی، علم گرایی غربی، رهبرمحوریِ…
بررسی چند مطالعه میدانی جامعه شناختی در مورد تأثیر بی حجابی بر روی طلاق / فاطمه…
به گزارش «مبلغ»- دکتر فاطمه موسوی ویایه در یادداشتی با عنوان «حجاب، خیانت و طلاق » به بررسی نتایج چند پژوهش میدانی و علمی پرداخته است که در آنها به موضوع عوامل منجر به طلاق در جامعه ایرانی پرداخته…
مکتب تفکیک خراسان و قابلیت معاصرتی شدن در جامعه ایران اسلامی/ سید محمود نجاتی…
مبلغ/ وجود خصیصه جمعگرایی در جریان مکتب تفکیک خراسان و جهتگیری دینی اجتماعی در این مکتب سنتی شیعی، ظرفیت خوبی برای معاصرتی شدن آموزههای آن در جامعه کنونی ایران اسلامی است، مشروط به آنکه بتوان…
مرجعیت دینی سکولار شدنی نیست/ داود مهدوی زادگان
مبلغ/ برخی از معممین حوزوی و غیر حوزوی عرفیگرا سالهاست که آگاهانه و نا آگاهانه تلاش میکنند دو گانه مرجعیت دینی و حکومت اسلامی را در افکار عمومی القا کنند. به زعم آنان مرجعیت دینی راه جدایی دین از…
خاطراتی از تاجالدین الهلالی نخستین نماینده مسلمانان در استرالیا/ یحیی جهانگیری
مبلغ/ شیخ تاجالدین الهلالی، در فوریه سال ۱۹۸۲ میلادی از «طرابلس» به سیدنی استرالیا رفته و در آنجا مستقر گردید و امامت مسجد امام علی(ع) که بزرگترین مرکز اسلامی استرالیا در منطقه لاکمبا در شهر سیدنی…
روایتی از فشار وارد بر مسلمانان آمریکا در بحبوحه جنگ غزه / خالد بیدون
مبلغ / در ایلینوی آمریکا پسر شش ساله، شنبه گذشته ۲۶ بار با چاقوی نظامی توسط صاحبخانه، مردی ۷۱ ساله که به قتل و جنایت به دلیل نفرت متهم شده، کشته شد. مهاجم همچنین بیش از دهها ضربه چاقو به مادر وادیا…
ناصبی بودن فلسطین در بوته نقد/ مهدی فرمانیان
مبلغ/ صهیونیستها میخواهند از سویی فلسطینیان را از خطر «گسترش تشیع» بترسانند و چهره مبارزان فلسطینی مرتبط با ایران را به عنوان «مزدوران ایران» و «گسترش دهندگان تشیع در فلسطین» تخریب کنند و از سوی دیگر…
اشتباه تاریخی شیعه و اهل سنت در فرقه گرایی / مسعود امامی
مبلغ / شیعه و اهل سنت در سه قرن نخست هجری ـ یعنی عصر حضور امامان شیعه (ع) ـ کم و بیش فقط دو جریان فکری بودند، تا اینکه به تدریج تبدیل به دو فرقه شدند. این بزرگترین اشتباه تاریخی پیروان این دو مذهب…
جرعه ای از دریای مثنوی معنوی (۱) / عباس طارمی
به گزارش «مبلغ»- دکتر عباس طارمی، مولوی پژوه و مدرس مثنوی معنوی از این پس قرار است طی یک سلسله از یادداشت ها با عنوان «جرعه ای از دریای مثنوی معنوی» برای مخاطبان وبسایت مبلغ به معرفی و شرح مثنوی…
نگاهی گذرا به ویژگیهای برخی دروس خارج حوزه علمیه قم/ حسین ایزدی
مبلغ/ به نوشته حسین ایزدی اعتقاد به تاریخ مندی فقه و توجه به تاریخ ویژگی درس خارج استاد سید احمد مددی، بررسی ابعاد فلسفی مباحث اصولی ویژگی درس استاد محمد محمدی و بیان فنی و پرهیز از بیان خطابی ویژگی…
فرجام انباشت ظلم/ ابوالقاسم علیدوست
مبلغ/ اقتضای سنت الاهی بر این است که ممکن است انباشت سلاحهای هستهای و کشتار جمعی برای انباشت کننده به کار آید (که نمیآید)؛ لکن انباشت ظلم، گریبان ظالم را لامحاله میگیرد و این سنّت الاهی هیچ…
مستندات «کرامت بنی آدم» در فرمایشات آیتالله سیستانی/ محمد عندلیب همدانی
مبلغ/ این روزها مباحثی توسط اساتید درباره «کرامت انسانی» مورد گفتگو واقع شده است که بعضاً به برداشت اشتباه از عبارات علمی آیتالله سیستانی در برخی رسالهها از جمله «تعادل و تراجیح» اشاره میشود.…
پر صدا اما …؛ در باب آخرین اثر مصطفی ملکیان / دکتر احمد اولیایی
به گزارش «مبلغ»- تبلیغات کتاب «شکوه جان آدمی» اثر جناب آقای مصطفی ملکیان را که دیدم، هم از باب علاقه به حوزه عدالت و هم به جهت اهمیت نویسنده علاقمند شدم که کتاب را بخوانم. از طرف دیگر برخی دوستان که…
نگاه فراشیعی به موضوع حقوق بشر در نیجریه؛ تنها راه کمک به زکزکی/ روح الله رضوی
مبلغ/ اینطور نیست که در فهرست مسائل حقوق بشری کشور نیجریه، ماجرای حرکت اسلامی و شیخ ابراهیم زکزکی در صدر قرار داشته باشد. این کشور به دلایل مختلف سیاسی اجتماعی شاهد حجم بالایی از درگیری های خون بار…
«شيعه احزان و شيعه افراح» / سيد عطاءالله مهاجراني
مبلغ/ عطاءالله مهاجراني نوشت: «ميبايست ۱۷ ربيع تبديل به جشن بزرگ ديني و ملي ميشد. جشني كه از لحاظ شكوه و گستردگي با عاشورا قابل قياس باشد، البته با ماهيت متفاوت و مكمل. با توجه به روايت مشهور به نقل…
امام صادق(ع) معلم مذهب حق بود و شاگردانش از میان همهی گروهها بودند/ مهراب صادق…
مبلغ/ امام صادق علیهالسلام از اسلامی سخن میگفت که رسول اکرم مبلغ آن بود. ایشان معلم اسلام راستین و تعالیم اصیل آن بود؛ به همین دلیل کلاس درس او محلی برای حضور همهی دانشجویان مسلمان بود و نه صرفا…
درنگی بر انسانشناسی قرآنی نبی مکرم اسلام(ص)/ جواد قمی
مبلغ/ انسان چون جانشین خدا در زمین و حامل نفخه حیات بخش اوست، شایسته کرامتورزی و گرامی داشتن از سوی همنوعان خویش است فارغ از اینکه چه مرام و مسلک و مذهب و دینی دارد. البته که اگر مؤمن بود حرمتش از…
حیرت به زبان ساده، از ابنسینا تا انیشتین و مولوی/عباس طارمی
مبلغ / انیشتین فیزیکدان و صاحب نظریه نسبیت یکی از تجربه های حیرت انگیز خود را در کتاب نسبیت توصیف می کند و می گوید برای لحظاتی خودم را شناور در جهان و ذره ای از کهکشان ها می یافتم. در لحظه حضور و…
به بهانه آغاز دروس عمومی آیت الله جوادی آملی
به گزارش «مبلغ» - دکتر یحیی جهانگیری سهروردی در یادداشتی به بهانه آغاز جلسه درس خارج فقه آیت الله العظمی جوادی آملی پس از چهار سال در مسجد اعظم قم، نوشت: کجای دنیا می توان یافت، استادی در آستان صد…
از واقعگرایی به ناواقعگرایی؛ دگرگونی سرمشق در قرآنپژوهی / روح الله نجفی
مبلغ / روح الله نجفی مینویسد: در سرمشق واقعگرا، برای حلّ چالشهای تفسیری، به تأویل روی میآورند و الفاظ را از مدلولهای ظاهری، منصرف میگردانند. این مسلک که عموم اهل تفسیر آن را پیمودهاند، به…
پیاده روی اربعین حسینی و حج بیت الله الحرام؛ تزاحم یا تکامل / روح الله رحمانی
مبلغ/ دکتر روحالله رحمانی شمس رئیس گروه گفتوگوی ادیان مرکز صلح و گفتوگوی دانشگاه ادیان و مذاهب با اشاره به پیاده روی اربعین حسینی و نسبت آن با مقوله حج طی یادداشتی آورده است: هیچگاه پیاده روی…
چرا اخلاقی زیستن نمی تواند جایگزین دینداری شود؟ /عباسعلی منصوری
مبلغ/ به گفته ویلیام جیمز، دین شخصی عناصری دارد که اخلاق محض دارا نیست. آنچه که دین دارد و زندگی اخلاقی- فلسفی فاقد آن است، شورانگیزی است. دین قدرت و فزونی به زندگی میبخشد که به صورت منطقی یا عقلانی…
آیا آیات قرآن مبنی بر آفرینش همه چیز از آب با آفرینش انسان از خاک ناسازگار است؟…
مبلغ / دکتر مصطفی ملکیان در جایی گفته است: یک جا در قرآن، حیاتِ هر چیزی وابسته به آب است و مِن الماء کلُّ شَی حیّ و در جای دیگری انسان را آفریده از خاک و شیطان را از آتش می شمارد و اینها گزاره هایی…
چرا آماری از روسپیان خیابانی در رسانه ها دیده نمیشود؟ / مجتبی لشکر بلوکی
مبلغ / «در ژاپن اعداد خجالت نمیکشند!» هر واقعیتی که لازم باشد اندازهگیری و افشا میشود. در ایران اما اصل بر آبروداری است. به همین خاطر است که ما یعنی عموم جامعه و تحلیلگران، اطلاعات دقیقی در مورد…
امتیازات ویژه برای ایثارگران فقط به اندازه جبران خسارت مشروع است و نه بیشتر!
مبلغ/ دکتر مسعود امامی میگوید گویا تصور دولتمردان و قانونگذاران این گونه است که حد و مرزی برای قدردانی از ایثارگران و خانوادههای آنها وجود ندارد و نظام هر قدر به آنها خدمت رسانی کند باز هم مدیون…
حال و هوای قرآنی در اربعین امسال باید بیشتر شود / مهراب صادق نیا
مبلغ/ حجت الاسلام والمسلمین مهراب صادق نیا گفت: امسال که کام همهی مسلمانان از اهانت کجاندیشانی که آزادی بیان را بهانهی توهین به قرآن کردهاند تلخ است، پیاده روی اربعین میتواند فریاد وفاداری و…
حالِ خوشِ شخصی در جامعهی ناخوش/ امیر دبیری مهر
مبلغ/کسبوکارِ صنعتِ مثبتاندیشی پس از بحران رکود اقتصادی ۲۰۰۸ رونق گرفت. در این زمان بود که سیاستمداران به سراغ روانشناسان و اقتصاددانان رفتند و از آنها پرسیدند حالا که شاخصهای عینی برای…
«عُلیّة» دختر امام سجاد(ع)؛ نخستین نویسنده زن در جهان اسلام / امرالله شجاعیراد
مبلغ/ در همه کتابهای اصلی رجالی شیعی به ویژه کتابهایی چون رجال نجاشی و فهرست طوسی، تنها دو نویسنده زن معرفی شدهاند که آن دو را نجاشی معرفی کرده و منابع رجالی دیگر به تبع او آنها را یاد کردهاند؛…