مرور رده
دین و اندیشه
یا مقلب القلوب و الابصار… / سخن امام علی در مورد نوروز و تاریخچه شکل گیری…
مبلغ/ فيروزآبادي در قاموس اللغه و سيوطي در تفسير مختصر خود نقل مي كند كه شیرینی نزد حضرت علی(ع) به مناسبت جشن نوروز بردند. حضرت فرمودند «نوروزا لنا كل يوم» و به تعبير فارسي هر روزمان نوروز باد.
حجت الاسلام شریعت زاده در گفتگو با «مبلغ»: خط سلفی گری شیعی در حوزه های علمیه…
مبلغ/ میراث فرهنگی ایران دور از میراث دینی اسلام نیست. در یزد آثاری است از خانه های قدیمی که متاثر از زمان قبل از اسلام است. درهای منازل، دو نوع زنگ و کوبه داشته است. یک نوع مردانه، و یکی زنانه، که از…
آیتالله طالقانی بر مزار دکتر مصدق: به کاشانی گفتم دارند زیر پایت خربزه میگذارند؛…
مبلغ/ روزی که گفتگو بود در بین مردم که مرحوم آیتالله کاشانی حمایت از زاهدی میکند و توطئهای در کار است، پنهانی رفتم منزل ایشان. او در اتاقش تنها بود، بریدهای از خربزهای در دست داشت، به عنوان تعارف…
روزمره نگاری ستون نویس بلومبرگ از حضور در متاورس/ چرا آشنایی با متاورس برای…
مبلغ/متاورس؛ جهانی مرکب از دنیای فیزیکی و دنیای خیال است که به اعتقاد برخی فیلسوفان صدرایی می تواند موجب گسترش خیال متصل انسان شود و انسان را وارد لایه های جدیدی از وجود خود کند. با این مقدمات باید…
یک توضیح ریاضیاتی برای اصل ذره-جهان/ تمام اسرار جهان در دل هر ذره!
مبلغ/در سخنان خیلی از دانشمندان و فیلسوفان به این موضوع راز آمیز اشاره شده است که همه حقیقت جهان را میتوان در دل یک ذره پیدا کرد. جالب است که نزدیک به این سخن در زبان عرفا و ائمه (ع) هم بیان شده است.…
مقاله احمد پاکتچی در مورد تاریخ تحول حجاب/به بهانه نیاز این روزهای کشور
مبلغ/ با فراگیر شدن ناآرامیها در کشور و حوادث پس از درگذشته مرحومه مهسا امینی، بحث حجاب و پوشش دوباره در ایران بالا گرفته است. این مسأله اهمیت بررسی تاریخی حجاب و پوشش در ایران و جهان را دوچندان می…
چرا از سیره عقلا، کشفیات علوم جدید و مقاصد شریعت کمتر در فقه استفاده می شود؟ /…
مبلغ/موضوع حکم را باید از عرف گرفت. وقتی موضوع تغییر کرده باشد دیگر حکم، آن حکم سابق نیست. مثلاً از فقیه سؤال باید کرد که ازدواج امروزه تعریفش چیست و در نظر فقهای قدیم چه بوده است؟ قدما مهریه را در…
نشست «ناسازگاری لزوم اذن پدر در ازدواج باکره با حقوق شهروندی زنان»/ با حضور زهرا…
بعد از فوت مهسا امینی و مشکلاتی که در این مدت برای جامعه به وجود آمد بسیاری از پژوهشگاه ها و مجامع علمی بر خود وظیفه دانسته اند که در مورد مسائل پیرامون زنان بیشتر بیندیشند و به تولید محتوا بپردازند.…
وزیر امور اسلامی عربستان: اخوان المسملین و سروریه در فهم متون شرع اشتباه کرده اند…
به نظر می رسد عربستان سعودی با بن سلمان، همزمان با تجدید نظر در مورد روابط سیاسی خود با ایران و برگزاری نشست سه جانبه با چین، در حال تغییر در برخی از مبانی فکری در برخورد با مسائل منطقه ای و گروه های…
حائری شیرازی: روحانیتی که حمایت مردم را ندارد مجبور است به ابزارهایی مانند استنداپ…
مبلغ/ حجت الاسلام شهاب الدین حائری شیرازی گفت: وقتی مردم ببینند که روحانی زبان گویای آنهاست، از روحانیت حمایت می کنند، ولی اگر ببینند روحانیت هم عاقبت اندیشانه در مقابل مشکلات سکوت می کند، حمایتگری…
وجوه سلبی و ایجابی نسبت به مهدویت در آثار غربی / گزارشی از همایش بازنمایی تصویر…
در وجه ایجابی میتوان از آثاری نام برد که حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه و ظهور ایشان را تجسم آرمانهای مدرنیته، به خصوص حقوق بشر و دموکراسی میدانند. از سوی دیگر، نمونه بارز وجه سلبی، آثاری است که به…
اجرای استندآپ کمدی توسط روحانیون تنزل روحانیت است / برخی کارها موجب دوری مردم از…
مبلغ/ یک روحانی و مبلغ دین باید تلاش کند تا جامعه پویاتر و با نشاط تر شود و رویکردهای نوین را در رویکردهای سنتی در بیامیزد و کمک کند تا جامعه در مسیر درست زندگی قرار گیرد. باید بررسی کنیم که آیا حضور…
امتیاز استاد انوار بر علامه حسنزاده در ریاضیات چه بود؟/ مصاحبه با جعفر آقایانی…
مبلغ/ استاد انوار ابنسینا را بسیار دوست داشت. او ملاصدرا را به هیچ وجه قابل مقایسه با ابن سینا نمی دانست و از این موضوع گلایه مند بود که با بها دادن بیش از حد به ملاصدرا، ابن سینا و آثارش رو به…
مولوی سعادت از علمای برجسته اهل سنت: امام مهدی متعلق به همه امت اسلام است نه فقط…
مولوی شرف الدین سعادت از علمای برجسته اهل سنت در ولایت بامیان و مسئول دارالعلوم خلفای راشدین در روز نیمه شعبان امسال سخنرانی مهمی را ایراد کرد. ایشان در این سخنرانی با بررسی کتب معتبر اهل سنت، به…
استاد عبدالله انوار درگذشت
به گزارش «مبلغ» - سید عبدالله انوار (زادهٔ ۱۸ مرداد ۱۳۰۳ در تهران) از دانشمندان و مترجمان ایرانی و از پیشکسوتان معاصر نسخهشناسی در ایران است. وی ریاضیدان، منطقدان، موسیقیدان، تاریخدان،…
رساندن انسان به جایگاه حقیقی خود، هدف اصلی ظهور / یادداشت مرتضی سلطانی تهرانی به…
مبلغ/ مرتضی سلطانی تهرانی با بیان اینکه پیام امام زمان حیات انسانی و طیبه ای است که اقتصاد و امنیت را بر مدار تفکر الهی تنظیم خواهد کرد، گفت:
در نظام سرمایهداری که بر مدار اصالت سود و منفعت است،…
چالشهای فراروی فقه و نهاد روحانیت در ناآرامیهای ۱۴۰۱ / مسئلهیابی حقوقی توسط بیش…
مبلغ/ پژوهشهای مسئلهیاب بهدنبال شناسایی مسئلههایی است که پیرامون یکموضوع سازمانی یا رخداد اجتماعی قابل طرح و بررسی است. مقاله حاضر که با مشارکت بیش از 60 استاد حقوق و قضات با تجربه تهیه شده است…
برگزیدگان دوسالانه کتاب علوم انسانی با رویکرد اسلامی معرفی شدند
مراسم اختتامیه دوسالانه انتخاب «برترین کتب علوم انسانی با رویکرد اسلامی» توسط پژوهشگاه حوزه و دانشگاه وابسته به وزارت علوم جمهوری اسلامی ایران برگزار شد و برترین کتب در رشته های تخصصی علوم انسانی…
کتاب «معانی الاخبار» اثر شیخ صدوق با ترجمه استاد انصاریان به چاپ رسید
مبلغ/شیخ صدوق (ره) که یکی از چهرههای برجسته فقه و روایت شیعه در قرن چهارم هجری به شمار می رود، در این کتاب بیش از 500 اصطلاح قرآنی، روایی، عقیدتی و فقهی در کلام رسول خدا (ص) و ائمه معصومین (ع) را…
آیا ChatGPT نهاد اجتهاد را هم تهدید می کند؟ / بررسی نمونه ای از پاسخ ChatGPT به…
مبلغ/از ChatGPT خواستم آیهای از قرآن بیاورد و آن را شرح دهد. آیات ۱۹۰ و ۱۹۱ سوره آلعمران را آورد. سپس نوشتم که به آن نقل قولی از ابنعربی اضافه کند، به انجیل هم اشاره کند و به مناسبت، نکتهای…
انتقاد علیرضا معزی از سیاست سلبریتیزدایی در رسانه ملی با چاشنی حضور روحانیت!
مبلغ/علیرضا معزی، معاون ارتباطات و اطلاعرسانی دولت حسن روحانی، در انتقاد از مدیریت رسانه ملی در روزهای پس از اعتراضات اخیر توییتی را منتشر نمود.
ماجرای اظهار تأسف یک عالم مصری از مهجوریت صحیفه سجادیه
مبلغ/ آیت الله مرعشی نجفی نسخهای از صحیفه سجادیه را برای طنطاوی که یکی از علمای بزرگ و تأثیرگذار کشور مصر بود فرستاد و پس از مدتی او در یادداشتی به مرحوم آیت الله نجفی مینویسد که این از بدبختی ماست…
گذری بر صلوات شعبانیه | خداوند مهمان ماست یعنی چه؟
مبلغ/ خدمت به وحی و نبوت بهترین راه رسیدن به مقصد الهی است، اگر کسی واقعاً در خدمت وحی و نبوّت بود این شخص یک طریق مهیعه و راحت دارد، که نه بیراهه میرود نه راه کسی را میبندد و اگر انسان وارد یک…
وصیت مشهورترین مهندس ایرانی چه بود؟ | «و کلبهم باسط ذراعیه بالوصید»!
مبلغ/ «خواجه نصیرالدین طوسی» مشهورترین مهندس ایران است که روز تولدش در ایران روز «مهندس» است. او فقط یک مهندس نبود بلکه عالمی بی بدیل در علم و حکمت بود و او را «استادالبشر» لقب داده بودند. استاد بشر و…
عبّاس، نشان شجاعت و صلابت | ماجرای نام گذاری حضرت عباس علیه السلام چه بود؟
مبلغ/ مرحوم علامه حائری در کتاب معالی السِبطین می نویسد: «امیرمؤمنان علیه السلام او را ازاین رو عبّاس نامید که به شجاعت، شکوه، صولت و خشم او در پیکار با دشمنان آگاهی داشت. دشمنان در برابر او لرزه بر…
حیات طیبه سیدالشهدا(ع) به روایت مورخان جهان اسلام
مبلغ/ در وقایع پرالتهابی که به قتل خلیفه سوم منجر شد، امام حسین(ع) به فرمان پدرش، امیرالمؤمنین(ع) به پاسداری از خانه خلیفه پرداخت و با وجود ناملایماتی که به آن حضرت و پدر بزرگوارش روا داشتهبودند،…
تعهد یا تخصص- محمد فاضلی
مبلغ/اوانز نشان میدهد بوروکراتهای متخصص هندی حتی در محیط بوروکراسی پرفساد هند، از سالمترینها بودند؛ و بوروکراتهای متخصص برزیلی، نقشی بزرگ در توسعه صنعت فناوری اطلاعات برزیل ایفا کردند.…
کیفیت نزول وحی از زبان استاد دینانی + فیلم / عقل و خیال پیامبر، عقل و خیال خداست…
مبلغ/ کسانی که وحی را فقط حاصل خیال پیامبر (ص) می دانند، هنوز انسان و ظرفیت های وی را نشناخته اند. عقل پیامبر عقل خداست، خیال پیامبر خیال خداست و حس پیامبر هم حس خداست.
با “بعثت” چه کرده ایم؟!
مبلغ/ نه تنها زورگوئی و سخت گیری و فشار بر جامعه از حریم شخصیت عصمت و معرفت و اخلاق حضرت محمد ص دور است ، بلکه بسیار از دین گریزی ها و بی دینی ها از آنجا وارد جامعه می شود که عده ای مردم را وادار به…
جمیع اعمال و افعال امام، فعل خداوند است | برای امام شناسی چه باید کرد؟
مبلغ/ مرحوم علامه طهرانی در جلد اول کتاب امام شناسی به بیان لزوم پیروی از حق میپردازد و مینویسد میزان و معیار واقعیت و أصالت، و قطب و محور سنجش حق و حقیقت، علی است.