مرور رده
اندیشه
استفاده از عناوین «سرپیچی معرفتی» یا تأصیل به جای اسلامیسازی مناسبتر است!
مبلغ/ دکتر عتریسی استاد علوم اجتماعی دانشگاه لبنان می گوید: بعضی از شخصیتهای آفریقایی یا آمریکای لاتینی از مقابله با فکر غربی با عنوان «سرپیچی معرفتی» تعبیر میکنند که تعبیر زیبایی است. دیگران این…
نسخهی الکترونیک کتاب جدید سید حسین مدرسی طباطبایی منتشر شد
به گزارش«مبلغ»- ترجمه فارسی فصل اول و درآمد کتاب «متن و تفسیر: امام جعفر صادق و میراث او در فقه اسلامی» نوشته سید حسین مدرسی طباطبایی به همت گروه انعکاس به صورت الکترونیکی منتشر شد. گفتنی است ترجمه…
بتسازی از فلسفه ملاصدرا با سلوک او تطابق ندارد / میلاد نوری
مبلغ /تفكر صدرايي با فروبستگي كنونياش به سلوك بيبنيادي بدل گشته است كه نهتنها از مواجهه واقعگرايانه با جهانِ معاصرميپرهيزد، بلكه از هرگونه دگرانديشي درباب هستي، امر اينجهاني، مدرنيته و…
«حرف آخر» منتشر شد
به گزارش«مبلغ»- کتاب«حرف آخرِ» تامس نیگل را جزو جانانهترین دفاعیههای قرنبیستمی از عقل و استدلال و عقلانیت دانستهاند. در مقام نظر، با عقاید و باورهای بیشماری مواجه میشویم؛ پرسش این است که کدام…
آیت الله اعرافی : باید به سمت دروس آزاد برویم / توجه جدی به کتب تخصصی
به گزارش«مبلغ»- آیت الله اعرافی مدیر حوزه های علمیه قم در دیداری که دیروز از مرکز تدوین کتب درسی حوزه برگزار شد اظهار داشت : باید به سمت دروس آزاد حوزه در قلمروهای مختلف برویم و در این راستا در نسخه…
کلارک: دفاع عقلانی از باورهای دینی را رسالت خویش میدانم / خاطرهای جالب از فروتنی…
پروفسور کلی جیمز کلارک، فیلسوفِ دین آمریکایی و شاگرد و همکار آلوین پلانتینگا در مصاحبه با روزنامه فرهیختگان میگوید از بن دندان به مساله عدالت و برابری اعتقاد دارد و نمیتواند نسبت به حقوق سیاهپوستان…
ببینید | گفتگوی سقراط و اوتیفرو؛ دیالوگی ساده برای فهم اهمیت «منطق ابتناء»
به گزارش«مبلغ»- مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران، به همّت گروه منطق این مؤسسه، کارگاه «نظریه ابتناء در منطق و متافیزیک» را با ارائه دکتر داود حسینی، دانشیار گروه فلسفه و منطق دانشگاه تربیت مدرس، در روز…
بشنوید | یک مثال ساده از مکانیک کوانتومی در رد اصل «عدم تناقض»؛ نشست استاد عبودیت…
به گزارش«مبلغ»- استاد عبدالرسول عبودیت، از اساتید فلسفه اسلامی چندی پیش در نشستی با عنوان « بررسی نسبت مبانی فلسفی علم جدید با الهیات اسلامی» در گفتگو با دکتر امید اخوان اشرفیه، دانشیار فیزیک دانشگاه…
برگزاری همایش «بررسی مبانی فلسفی آخرین دستاورهای دانش فیزیک » با حضور لگت و گلشنی
وکنا نوشت: همایش «بررسی مبانی فلسفی آخرین دستاورهای دانش فیزیک » توسط گروه فلسفهی علم دانشگاه صنعتی شریف به صورت مجازی و بینالمللی برگزار میشود. گفتنیست حضور دانشمندانی چون آنتونی لگت برندهی…
خسروپناه: سخن از علم پزشکی اسلامی، نارواست
مبلغ/ما قطعاً در اسلام، مکتب سلامت اسلام داریم اما اسلام علم پزشکی اسلامی ندارد. آنهایی که از پزشکی اسلامی سخن میگویند سخن ناروا، نادرست و غیر منطقی را مطرح میکنند.
جنبش «فرا انسان گرایی» و ادبیات خلیفه اللهی انسان در اندیشه اسلامی
مبلغ /به نظر می رسد آنچه در اندیشه اسلامی به انسان در جهت خداگونگی وعده داده شده است بسیار فراتر از چیزی است که در جنبش های فرا انسان گرایی طلب می شود و شایسته است هر جا که فرا انسان گرایان به بزرگ…
بیشائبهبودن؛ یادداشتی در مورد تعهد فرگه و راسل به حقیقت / میلاد نوری
مبلغ / راسل مینویسد: «هنگامی که به کمال و ایثار میاندیشم، میبینم هیچچیز با تعهد فرگه به حقیقت قابلمقایسه نیست. حاصل یک عمر کار او نزدیک به اتمام بود و جلد دوم کتاب او در آستانۀ انتشار بود.…
استاد دینانی: در عید فطر، فطرت روزهدار بیدار میشود / انسان ذاتاً مختار است
مبلغ/ استاد غلامحسین دینانی چهره ماندگار فلسفه و حکمت گفت: وقتی انسان یک ماه تمام به مشتقات حیوانی عمل نکرد، فطرت انسانی اش بیدار می شود. یوم الفطر یعنی فطرت پاک آدمی ظاهر می شود.
سینمای سایبرپانک و خلق انسان جدید!
به گزارش «مبلغ»- سینما می تواند خیالات انسان امروز برای فردای خودش را به تصویر کشد. به همین دلیل برای یافتن طلیعه های تمدن سایبری نه تنها نمی توان از سینما چشم پوشی کرد بلکه پرده سینما به واضح ترین…
استفاده ملاصدرا از علوم طبیعی برای حل مسئله ارتباط ذهن و بدن
مبلغ/ ملاصدرا هر چند در چارچوب سیستم فلسفی خویش و براساس تحلیلهای عقلی به یک تبیین درباره چیستی نفس و رابطه آن با بدن رسیده بود، اما تبیین تجربی و بر مبنای علوم طبیعی زمان خویش را کنار نگذاشت. بلکه…
و اگر مرتضیٰ سخن نگفتی اصحاب طریقت چه کردندی!/ تذکره الاولیا عطار
به گزارش«مبلغ»- مطلب زیر بخشی از کتاب تذکره الاولیا عطار در نقل سخنان مولا علی (ع) در مورد خداوند است که با تصحیح استاد شفیعی کدکنی و به مناسبت سالروز ولادت عطار در ۲۵ فروردین تقدیم شما می گردد:
و…
کارگاه تخصصی «نظریه ابتناء در منطق و متافیزیک» برگزار میشود.
به گزارش «مبلغ» – در این گفتار سخنران قصد دارد دو کار انجام دهد: کار اصلی این است که ادبیات حول متافیزیک و منطق ابتناء را معرفی کند؛ کار فرعی این است که توضیح دهد که چگونه با بهرهگیری از ادبیات حول…
قوانینی در جهان هست که اجازه برخی آزمایشها روی حیوانات را نمی دهد / نیاز به…
مبلغ/ در اخلاق زیست محیطی ما دو سوال مهم داریم؛ نخست اینکه آیا جز انسانها گونههای دیگری که در عالم هستند ارزش اخلاقی دارند یا ندارند. سوال دوم اینکه آیا در قبال موجوداتی جز خودمان تکالیفی داریم یا…
شناخت حقوق مردم در حوزه عمومی، چالش امروز ماست / توجه آیت الله سیستانی به حق مردم…
مبلغ/ آن چیزی که در فرهنگ دینی از واژه حق الناس دیده میشود، غالبا حق الناس در حوزه خصوصی است. در دنیای قدیم حکومتها در زندگی مردم زیاد دخالتی نداشتند و نمیتوانستند خوب و بد آنها را تعیین کنند.…
نگرانی افراد مذهبی در آمریکا نسبت به گسترش فناوریهای پزشکی جدید
مبلغ / غولها و کمپانیهای چندملیتی هر روز از فناوریهای جدیدی در حوزه بیوانفورماتیک رونمایی میکنند. این دستاوردها در حوزه رابطه مغز و کامپیوتر، کریسپر و رباتیک مانند شمشیر دو لبهای است که از جهتی…
نتیکت چیست و حوزویان چه وظیفه ای در قبال آن دارند؟
مبلغ/ آیا ما درباره امور کاری حتما باید در ساعات کاری پیام بدهیم؟ آیا این استدلال درست است که اگر کسی نخواست پیام ما را باز نمیکند؟ آیا ارسال استیکر قلب از طرف یک دانشآموز دختر یا دانشجو به معلم…
دکتر ارکیان: سکوت اسلام و ائمه در قبال مراسماتی مانند نوروز، امضای شرعی است /…
مبلغ/ حجت الاسلام ارکیان گفت: شادی و سرور از نیازهای اساسی انسانی است و یک حالت نفسانی هست که دست شرع و دین نیست.
سنت های شاد رمضانی در کشورهای مختلف جهان را بشناسید
مبلغ/ برخلاف برخی از تصورات که از ماه رمضان وجود دارد رمضان در سنت اسلامی، ماهی شاد و در عین حال معنوی است. شاهد این حرف سنت های جذاب و شادی است که در کشورهای مختلف اسلامی سابقه چند صد ساله دارد. برخی…
بنای تمدن اسلامی توسط ایرانیان شکل گرفت / یادداشتی از دكتر هادى انصارى در مورد نقش…
مبلغ/ علم اولین وسیله ای بود که ایرانیان آن را برای مشارکت در حکومت اسلامی قبل از بهره گیری از سیاست به کار بستند. چون حکومت اسلامی به علم اهتمام داشت و آن را در هر نقطه ای منتشر می ساخت. ایرانیان که…
یا مقلب القلوب و الابصار… / سخن امام علی در مورد نوروز و تاریخچه شکل گیری…
مبلغ/ فيروزآبادي در قاموس اللغه و سيوطي در تفسير مختصر خود نقل مي كند كه شیرینی نزد حضرت علی(ع) به مناسبت جشن نوروز بردند. حضرت فرمودند «نوروزا لنا كل يوم» و به تعبير فارسي هر روزمان نوروز باد.
حجت الاسلام شریعت زاده در گفتگو با «مبلغ»: خط سلفی گری شیعی در حوزه های علمیه…
مبلغ/ میراث فرهنگی ایران دور از میراث دینی اسلام نیست. در یزد آثاری است از خانه های قدیمی که متاثر از زمان قبل از اسلام است. درهای منازل، دو نوع زنگ و کوبه داشته است. یک نوع مردانه، و یکی زنانه، که از…
آیتالله طالقانی بر مزار دکتر مصدق: به کاشانی گفتم دارند زیر پایت خربزه میگذارند؛…
مبلغ/ روزی که گفتگو بود در بین مردم که مرحوم آیتالله کاشانی حمایت از زاهدی میکند و توطئهای در کار است، پنهانی رفتم منزل ایشان. او در اتاقش تنها بود، بریدهای از خربزهای در دست داشت، به عنوان تعارف…
روزمره نگاری ستون نویس بلومبرگ از حضور در متاورس/ چرا آشنایی با متاورس برای…
مبلغ/متاورس؛ جهانی مرکب از دنیای فیزیکی و دنیای خیال است که به اعتقاد برخی فیلسوفان صدرایی می تواند موجب گسترش خیال متصل انسان شود و انسان را وارد لایه های جدیدی از وجود خود کند. با این مقدمات باید…
یک توضیح ریاضیاتی برای اصل ذره-جهان/ تمام اسرار جهان در دل هر ذره!
مبلغ/در سخنان خیلی از دانشمندان و فیلسوفان به این موضوع راز آمیز اشاره شده است که همه حقیقت جهان را میتوان در دل یک ذره پیدا کرد. جالب است که نزدیک به این سخن در زبان عرفا و ائمه (ع) هم بیان شده است.…
مقاله احمد پاکتچی در مورد تاریخ تحول حجاب/به بهانه نیاز این روزهای کشور
مبلغ/ با فراگیر شدن ناآرامیها در کشور و حوادث پس از درگذشته مرحومه مهسا امینی، بحث حجاب و پوشش دوباره در ایران بالا گرفته است. این مسأله اهمیت بررسی تاریخی حجاب و پوشش در ایران و جهان را دوچندان می…