«منطق ستیز با استکبار»؛ بازخوانی یکی از مهمترین مفاهیم گفتمان انقلاب

مبلغ/ کتاب «منطق ستیز با استکبار»، به بررسی یکی از مهمترین مفاهیم گفتمان انقلاب، می‌پردازد که در صدر اهداف و آرمان‌های رهبران و مسئولان نظام جمهوری اسلامی قرار داشته است.

به گزارش «مبلغ» به نقل از ایرنا، یکی از مهم ترین رویکردهای انقلاب اسلامی ایران که در سال ۱۳۵۷ به پیروزی رسید، مبارزه با استکبار بود.

استکبار از دیدگاه فرهنگ سیاسی اسلام، وجود نوعی سلطه گری، سلطه جویی، استعمار و بهره کشی فرهنگی، سیاسی و اقتصادی توسط اقلیت محدودی زورگو و نفع طلب بر خیل عظیم توده های محروم است. این عمل، می تواند داخلی باشد؛ به همان طریق که یک عده دیکتاتور و زورگو بر ملت های محروم تحت سلطه خود حاکمیت داشته، آنها را تحت فشار و ظلم قرار دهند و همچین می تواند بین المللی باشد؛ بدین معنی که دولت و یا کشوری، سایر ملت ها را استثمار و به استضعاف بکشاند، امروزه در فرهنگ سیاسی دنیا، واژگانی نظیر استعمار و امپریالیسم نیز در رساندن مفهوم فوق به کار می روند.

اساس انقلاب اسلامی، با تکیه بر دلایل شرعی و عقلی، حیات زیرسلطه را فاقد ارزش می داند و براساس منطق و آموزه های دینی، مقابله با ظلم و استکبار را وظیفه هر مسلمان می‌شمارد، چنانکه مقام معظم رهبری در دیدار پنجاه هزار فرمانده بسیج سراسر کشور در ۲۹ آبان ۱۳۹۲، گفتند: استکبار را باید بشناسیم، خصوصیّات استکبار را باید بدانیم، عملکرد و جهت‌گیریِ استکبار را باید بدانیم تا بتوانیم خردمندانه رفتار خودمان را در مقابل او تنظیم کنیم.

کتاب منطق ستیز با استکبار، نوشته روح الامین سعیدی توسط انتشارات دانشگاه امام صادق منتشر و روانه بازار کتاب شده است. این کتاب در ۳۰۵ صفحه و در قالب ۹ فصل به واکاوی چرایی و چگونگی استکبارستیزی در گفتمان انقلاب اسلامی می پردازد.

در بخشی از این کتاب آمده است: پالایش، صیقل دائمی و بازتولید گفتمان ها برای جلوگیری از حاشیه نشینی و بقای آن لازم و ضروری است. بی شک گفتمان انقلاب اسلامی نیز از این قاعده مستثنی نیست. یکی از مهمترین مفاهیم گفتمان انقلاب، مفهوم استکبارستیزی است که در ارتباط تنگاتنگ و معنادار با سایر مفاهیم مانند آزادی، عدالت، استقلال، جهاد، ایثار و شهادت یک منظومه کامل گفتمانی را هویت و معنا می بخشد. اهمیت استکبارستیزی از آن جهت است که جزو ارکان اصلی فلسفه نهضت امام خمینی (ره) محسوب می شود و لذا همواره در صدر اهداف و آرمان های رهبران و مسئولان نظام جمهوری اسلامی قرار داشته است.

کتاب پیش رو معرفی، تبیین، ریشه یابی و بررسی مفهوم استکبارستیزی به عنوان یکی از اساسی ترین آرمان های جمهوری اسلامی ایران و تعیین جایگاه آن در منظومه گفتمانی انقلاب اسلامی را در دستورکار دارد.

مفهوم شناسی واژه امپریالیسم، جایگاه استکبارستیزی در آموزه های شریعت مبین اسلام، حرکت های ضداستکباری در آمریکای لاتین، آفریقا و آسیا، مطالعه حرکت های ضداستکباری تاریخ سده های اخیر ایران، نمودهای استکبارستیزی جریان نهضت امام خمینی (ره) از خرداد ۱۳۴۲ تا بهمن ۱۳۵۷، جایگاه آرمان استکبارستیزی در اندیشه های امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری، و توجه به سیاست رسمی جمهوری اسلامی ایران به آرمان استکبارستیزی ساختار این اثر را تشکیل داده اند.

روح الامین سعیدی؛ نویسنده این اثر، متولد اسفند ۱۳۶۰ و استادیار گروه روابط بین الملل دانشگاه امام صادق است، او اکنون به تدریس دروس و نظریه هایی چون نظریه های روابط بین الملل، اصول و مبانی روابط بین الملل، نظریه پردازی اسلامی روابط بین الملل، می‌پردازد.

مطالب مرتبط
ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.