حکایت شعارنویس ضداستعماری که خطاط پرده کعبه شد+عکس

مبلغ/ «مسعد خضیر» معروف به خضیر البورسعیدی، خطاط ماهر مصری است که به دلیل خوشنویسی بر روی پرده خانه خدا و کتابت قرآن کریم از شهرت فراوانی در دنیای معاصر برخوردار است.

به گزارش «مبلغ» به نقل از ایکنا؛ به نقل از صدی البلد، مسعد خضیر در سال ۱۹۴۷ میلادی در شهر پورت سعید مصر متولد شد و از زمان کودکی با وجود شرایط سختی که به دلیل استعمار انگلیس در این کشور به وجود آمده بود، رشد یافت. او نخستین کسی بود که در آن زمان شعارهایی علیه استعمار انگلیس، با گچ روی دیوارهای خیابان‌ها می‌نوشت و روحیه مقاومت ملی، آغاز علاقه او به هنر خوشنویسی عربی بود.

خضیر در سن ۶ سالگی به مدرسه ابتدایی رفت و بدون اینکه قواعد خوشنویسی عربی را یاد گرفته باشد، بر روی تخته سیاه با گچ خوشنویسی می‌کرد.

مسعد خضیر که به دلیل متولد شدن او در پورت سعید، به خضیر البورسعیدی مشهور است، یکی از پیشگامان خوشنویسی عربی در دوران معاصر است که به شیخ خطاطان مصری لقب گرفته است. نخستین استاد خوشنویسی وی برادر بزرگترش، محمد بود و پس از آموزش خطاطی نزد برادر خود، از سنین کودکی به نوشتن شعارهایی بر ضد اشغالگران انگلیسی بر دیوارهای منازل و ساختمان‌ها و یا کف خیابان‌ها ممارست می‌کرد.

مسعد خضیر در سن ۱۰ سالگی خطاطی اعلامیه‌ها و ویترین مغازه‌ها را آغاز کرد و همزمان با دو دست خود خوشنویسی می‌کرد. لذا از مدرسه خوشنویسی طنطا دیپلم خط عربی و از مدرسه خلیل آغا در قاهره دیپلم تخصصی در خط عربی را کسب کرد.

شهرت خضیر به دلیل تابلوهای خوشنویسی او و خطاطی بر روی پرده خانه خدا و همچنین کتابت قرآن کریم برای نمایش در تلویزیون است.

خضیر در سال ۱۹۸۴ میلادی جایزه تشویقی دولت مصر را دریافت کرد و در سال ۱۹۹۷ میلادی نیز در ششمین جشنواره موسیقی عربی از او تجلیل شد. در سال ۲۰۰۰ هم در جشنواره خوشنویسی عربی از سوی وزارت فرهنگ مصر مورد تقدیر قرار گرفت.

این خطاط مصری در سال ۱۹۹۵ میلادی جایزه خط عربی کوفه را کسب کرد و در سال ۱۹۹۶ نیز مدال طلای جشنواره جهانی کاظمه کویت را به دست آورد. در همان سال همچنین موفق به کسب جایزه هنر اسلامی در چین شد و در سال ۲۰۱۴ میلادی از سوی حاکم شارجه مورد تجلیل قرار گرفت.

مسعد خضیر در آگوست گذشته مجموعه ارزشمند و کمیابی از تابلوهای خوشنویسی خود شامل ۳۰ تابلو را به کتابخانه اسکندریه اهدا کرد. در این تابلوها اسلوب‌های متنوعی از جمله استفاده از طلا و نقره و تزئینات عربی، فارسی و عثمانی دیده می‌شود و توانایی خضیر البورسعیدی را در خوشنویسی عربی به نمایش می‌گذارد.

مطالب مرتبط
ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.